Wat is gevelontwerp in de architectuur?

Een gevel van een gebouw verwijst naar één zijde, normaal gesproken de voorkant van een bouwconstructie. Het is een van de meest integrale onderdelen van het algehele ontwerp van de structuur, omdat het er een unieke persoonlijkheid en karakter aan toevoegt. Een gevel van een gebouw kan verschillende vormen en maten hebben, in feite is het een van die stukken van de structuur die de architect de kans biedt om te experimenteren en zijn talent te laten zien en zijn creaties tot leven te brengen. Het woord gevel komt oorspronkelijk van het Italiaanse woord „facciata, en wordt gedefinieerd als de buitenkant of alle buitenvlakken van een gebouw.

De term wordt vaak gebruikt om alleen naar de hoofd- of voorkant van een huis te verwijzen. In de conceptfase worden de belangrijkste prestatiecriteria voor de gebouwschil vastgesteld. Samen met de architecten ontwikkelen we de gevelconcepten, rekening houdend met de beoogde prestaties, veiligheid en bebouwbaarheid. Enkele bijzondere voordelen van het lichtgewicht gevelsysteem zijn het installatiegemak en de hoeveelheid licht die ze het gebouw binnenlaten.

De sleutel tot dit proces is het toepassen van bestaande kennis en verder onderzoek naar materialen, gevelsystemen en fabricagetechnieken om aan de verwachtingen van de klant te voldoen en tegelijkertijd de visie van de architect te complimenteren. Zoals de naam al aangeeft, bestaat dit type gevel meestal uit bouwmaterialen met een aanzienlijk gewicht. In vergelijking met de veelgebruikte buitenverven kunnen deze er smoezelig uitzien, vuil en stof aantrekken, gevels, zijn stevig en weerbestendig, deze krachten maken ze zeer duurzaam en gaan ze tientallen jaren mee. Aan de andere kant, aangezien klassieke gevels geen luchtkamer of isolatie hebben, zorgen ze voor minder warmte- en geluidsisolatie, wat minder energiebesparing betekent.

Dit is een type gevel dat hecht aan de resistente structuur van het gebouw, maar er geen deel van uitmaakt. De belangrijkste voordelen van dit type gevel zijn de snelheid en het gemak van installatie, evenals lagere kosten in vergelijking met andere systemen. Omdat het niet bijdraagt aan de stabiliteit van het gebouw, moet de lichtgewicht gevel worden ontworpen om de belastingen te ondersteunen die de componenten belasten. De componenten van deze gevels worden industrieel vervaardigd in sterk gemechaniseerde fabrieken en ze gebruiken vaak houten en betonnen panelen.

Kleigevels zijn niets anders dan de panelen gemaakt van terracotta die op de buitenmuren of gevel van elk gebouw kunnen worden bekleed. Daarom is het erg belangrijk om een gevelsysteem te kiezen dat beschermt tegen deze risico's en tegelijkertijd helpt om een lager energieverbruik te bereiken, onderhoudskosten te verlagen en het comfort voor de bewoners te verbeteren.

Leave Reply

Required fields are marked *