Wat is de betekenis van gevel in de bouw?

Een gevel is de buitenmuur of gevel van een gebouw, en het gaat meestal om ontwerpelementen zoals het opzettelijk plaatsen van ramen of deuren. Afhankelijk van de bouwstijl hebben deze elementen een bepaalde volgorde. Hoewel het woord „gevel” elke buitenmuur van een gebouw met een ontwerpelement kan betekenen, verwijst het vaak naar de voormuur met een ingang. Vaak heeft de voorgevel een meer uitgebreide of speciale architecturale behandeling dan de rest van de structuur.

Een gevel kan imposant, decoratief of eerder eenvoudig zijn. Een gevel is de voorkant of het gezicht van alles, vooral een gebouw. Een cedilla-accentteken onder de c vertelt ons dat we de c moeten uitspreken als een s en niet als een k zoals fuh-sod in plaats van fuh-kade. Gevel of gevel is een veel voorkomend woord, dus het is handig om de definitie te kennen en hoe deze wordt gebruikt.

Een gevel van een gebouw verwijst naar één zijde, normaal gesproken de voorkant van een bouwconstructie. Het is een van de meest integrale onderdelen van het algehele ontwerp van de structuur, omdat het er een unieke persoonlijkheid en karakter aan toevoegt. Een gevel van een gebouw kan verschillende vormen en maten hebben, in feite is het een van die stukken van de structuur die de architect de kans biedt om te experimenteren en zijn talent te laten zien en zijn creaties tot leven te brengen. Gevels zijn het resultaat van geavanceerde technologie en geavanceerde productieprocessen, wat betekent dat ze zeer goed bestand zijn tegen de buitenomgeving.

Elementen waarmee rekening moet worden gehouden bij het kijken naar gevels zijn onder meer fenestratie, of de plaatsing en het aandeel van ramen. Sommige grote moderne gebouwen hebben gevelsystemen, geconstrueerde stukken die decoratie en milieuvoordelen bieden (zoals betere energiebesparing). Over de hele wereld hebben hedendaagse architecten opvallende gevels ontworpen met wilde texturen, gedurfde kleuren en extreme asymmetrie. Een zorgvuldig ontworpen gevel kan een gebouw efficiënter laten werken voor de eigenaren, bewoners en omgeving.

Beginnend in de twaalfde eeuw, toen de gotische architectuur prominent aanwezig was, waren gevels van gebouwen massief en imposant. In latere Griekse Revival-architectuur herinnerden gevels aan de oude Griekse architectuur en benadrukten ze orde, proportie, en werden ze beïnvloed door symmetrie, het idee dat alle ontwerpelementen evenwichtig en gelijk waren. De voorgevel van HARPA, een groot concertgebouw en cultureel centrum in Reykjavik, IJsland, is een goed voorbeeld van hedendaagse architectuur. Elk element van de gevel van de Notre Dame werd doelbewust geplaatst en als geheel geeft het een krachtig statement weer over de rol van de kerk in de samenleving in die tijd.

De onderstaande schrijfprompts vragen studenten om de gevel van een gebouw ontworpen in een specifieke bouwstijl te analyseren en de vragen die volgen te beantwoorden. In vergelijking met de veelgebruikte buitenverven kunnen deze er smoezelig uitzien, vuil en stof aantrekken, gevels, zijn stevig en weerbestendig, deze krachten maken ze zeer duurzaam en gaan ze tientallen jaren mee. Kleigevels zijn niets anders dan de panelen gemaakt van terracotta die op de buitenmuren of gevel van elk gebouw kunnen worden bekleed. Sommigen gebruiken gevelsystemen, of geconstrueerde segmenten die zich als een huid aan de buitenkant van een gebouw hechten.

De westelijke gevel van de kathedraal van Notre Dame de Paris heeft meerdere niveaus ramen en twee hoge torens. Dit zijn milieuvriendelijke en stoere moderne gevels die de waarde en het ontwerpaspect van de bouwconstructie versterken.

Leave Reply

Required fields are marked *