Is het giftig om in een pas geschilderde kamer te slapen?

Ten eerste is het belangrijk om te vermelden dat het gevaarlijk is om in een pas geschilderde kamer te slapen. Het is vooral gevaarlijk voor baby's, jonge kinderen of zwangere vrouwen. De verfdampen kunnen ontwikkelingsproblemen veroorzaken bij baby's en jonge kinderen. Iedereen die ervoor kiest om in de pas geschilderde kamer te slapen, stelt zichzelf bloot aan reacties op actieve stoffen met een hoog VOC-gehalte en andere giftige materialen die zich in de verf bevinden.

Het wordt aanbevolen om ten minste 72 uur te wachten voordat de stoffen met een hoog VOS-gehalte zich verspreiden en het gebied verlaten. Je kunt slapen in een slaapkamer die die dag is geschilderd. De verf is vrijwel reukloos en geeft geen giftige chemicaliën af. Verf met een laag VOC-gehalte is ook erg veilig.

Als u bijzonder gevoelig bent voor geuren, raden we u aan ongeveer 24 uur te wachten voordat u in de pas geschilderde kamer gaat slapen. Omdat verfdampen gifstoffen bevatten, mag u nooit in een pas geschilderde kamer slapen. Wacht minstens 72 uur voordat je langere tijd in de kamer doorbrengt, vooral slapen. Als u verf op oliebasis hebt gebruikt, overweeg dan om deze wachttijd te verdubbelen.

Ventileer een geschilderde slaapkamer grondig voordat u erin gaat slapen. Nee, peuters mogen niet slapen in een pas geschilderde kamer, zelfs niet als je een VOC-vrije verf hebt gebruikt, omdat ze veel gevoeliger zijn voor de dampen en verschillende gezondheidsproblemen kunnen ervaren. Verven op oliebasis ruiken veel langer dan verven op basis van latex, dus houd daar ook rekening mee bij het kiezen van uw verf. Verfdampen worden als schadelijk beschouwd gedurende ongeveer 3 dagen, of totdat de geur erg zwak of niet bestaat.

Wacht minimaal 2 tot 3 nachten voordat je je peuter terugbrengt naar een kamer die pas is geverfd. Als u VOC's in verf wilt meten, moet u altijd kijken naar het gramgewicht van VOS per liter in de verf. Als je zwanger bent, probeer dan in een andere kamer te slapen of zoek een nieuwe slaapplaats voor een paar dagen totdat de giftige luchtdeeltjes zijn verdwenen en de geverfde kamers verlaten. Het is gevaarlijk voor volwassenen om in pas geschilderde kamers te slapen, maar het is nog schadelijker voor uw kinderen en huisdieren als u net hebt geverfd.

Fabrikanten werken er echter hard aan om verven te gebruiken die minder giftige stoffen afgeven, waardoor mensen gemakkelijker in geschilderde kamers kunnen slapen. Sommige verfstijlen kunnen theoretisch al na een paar uur veilig zijn om in te slapen, terwijl andere veel langer nodig hebben om zich te vestigen. Dit zorgt ervoor dat de lucht erin zo fris mogelijk is en dat het grootste deel (zo niet alle) van de onaangename verfgeur wordt geëlimineerd. Houd er rekening mee dat zelfs zero-VOC-verven nog steeds naar verf ruiken, zij het niet zo sterk, dus misschien wil je toch in een andere kamer slapen, tenminste totdat je de geur kunt luchten.

Hoewel de verf 2 tot 8 uur na het schilderen droog kan aanvoelen, kunnen giftige chemicaliën tot twee weken vrijkomen. In de afgelopen decennia zijn er echter nieuwere variaties van latexverf ontstaan, waaronder de verven met een laag VOS en geen VOS die bijna geurloos zijn en weinig tot geen VOS bevatten. Bovendien, als de luchtvochtigheid in uw omgeving hoog is, duurt het ook even voordat de verf is opgedroogd.

Leave Reply

Required fields are marked *